Korting en gezond blog vol tips, trucs en advies

Leestijd 2 minuten 24 Oktober 2017

Zink helpt de verkoudheid.
Zink helpt de verkoudheid.

Met zink supplementen zou je 3 keer zo snel van een verkoudheid kunnen herstellen.

Wellicht heb je weleens gehoord dat vitamine C goed is voor je weerstand. Het is daarom dat veel Nederlanders liters jus d’orange drinken op het moment dat ze verkouden zijn of een griepje hebben. Velen denken namelijk dat het helpt om sneller beter te worden. Volgens sommige onderzoekers is dat onzin. Op het moment dat je al ziek bent, heeft vitamine C geen nut meer. Wat mogelijk wel kan helpen om sneller te herstellen van een verkoudheid zijn zink supplementen. Het schijnt zelfs dat je herstel 3 keer zo snel gaat!

Vitamine C alleen goed voor de weerstand

Als je langdurig te weinig vitamine C binnenkrijgt kan het voorkomen dat je weerstand iets minder is. Uit onderzoek bleek dat bij volwassenen die dagelijks genoeg vitamine C binnen kregen het aantal ziektedagen jaarlijks afnam met 8% en bij kinderen met 14%. Deze daling houdt in dat wanneer een volwassenen bijvoorbeeld 10 dagen in het jaar ziek zou zijn, dit dankzij vitamine C mogelijk verlaagd wordt naar 9 dagen in het jaar. Maar dit geldt alleen voor diegene die dagelijks en het hele jaar door voldoende vitamine C binnenkrijgen. Volgens het voedingscentrum hebben volwassenen dagelijks 75 milligram vitamine C per dag nodig. Meer vitamine C slikken helpt niet om je weerstand een grotere boost te geven. Het overschot plas je namelijk weer uit.

Sneller beter worden met zink

Vitamine C helpt dus niet echt om sneller te genezen, maar er zijn aanwijzingen dat zink dat wel doet! Een team van onderzoekers onderzocht hoe effectief zink was tegen een verkoudheid. Zij onderzochten dit zelfs tweemaal en in beide gevallen was de uitkomst dat zink kan helpen om sneller beter te worden. Tijdens het onderzoek deden 199 participanten mee. Van deze participanten kregen 102 zink zuigtabletten en 97 kregen een placebo. Op de 5de dag waren 70% van de mensen die zink zuigtabletten hadden ingenomen hersteld van hun verkoudheid. Van de mensen die een placebo kregen waren slechts 27% hersteld. Dit komt neer op een ratio van 2,6. De conclusie van de onderzoekers was dat zink supplementen het herstel van een verkoudheid bijna 3 keer zo snel kan laten verlopen.

Het grootste voordeel van zink is dat je het niet elke dag hoeft te slikken. Het schijnt dat zink al helpt als je het gaat innemen op het moment dat je een verkoudheid voelt aankomen. Onthoud wel: zink voorkomt de verkoudheid niet, maar zorgt er alleen voor dat deze mogelijk wat minder lang duurt. Als je dus wilt dat je verkoudheid sneller overgaat, kun je volgens de onderzoekers beter zink innemen dan extra vitamine C.

Referenties:
  • https://www.acsh.org/news/2017/10/13/zinc-lozenges-may-triple-recovery-rate-colds-11959