Korting en gezond blog vol tips, trucs en advies

Leestijd 3 minuten 14 Augustus 2017

Zwangere vrouw
Zwangere vrouw

Waarom het goed is om foliumzuur te slikken tijdens de zwangerschap

Naast vitamine D is foliumzuur een belangrijke vitamine om te slikken tijdens je zwangerschap. Zelfs voordat je daadwerkelijk zwanger bent is het al goed om ermee te beginnen. In deze blog kun je lezen waarom het goed is om foliumzuur te slikken tijdens je zwangerschap, hoeveel je kunt innemen en tot wanneer.

Wat is foliumzuur?

Foliumzuur is een andere naam voor vitamine B11. Het behoort dus tot de vitamine B-familie. Foliumzuur is een bijzondere vitamine uit deze familie omdat het naast andere goede werkingen nodig is voor de groei van het lichaam, een goede werking van je lichaam en het helpt om rode en witte bloedcellen aan te maken. Voor zwangere vrouwen is deze vitamine nog extra van belang omdat het bijdraagt aan een goede ontwikkeling van de ongeboren baby.

Waarom is foliumzuur belangrijk voor en tijdens de zwangerschap?

Foliumzuur speelt een belangrijke rol in de ontwikkeling van het ongeboren kindje. Al vanaf de eerste dag na de bevruchting, helpt foliumzuur bij de vorming van het zenuwstelsel. Daarnaast is de kans op een open ruggetje, geboorteafwijkingen, open gehemelte of hazenlip ook kleiner als je foliumzuur slikt tijdens je zwangerschap. Omdat foliumzuur al meteen een positieve werking heeft op de ontwikkeling van je kind, is het goed om al 4 weken voordat je zwanger bent te beginnen met het innemen van supplementen. Nu is dat een beetje lastig te plannen omdat je nooit weet wanneer je zwanger wordt. Begin daarom al met het slikken van foliumzuur vanaf het moment dat je gaat proberen om zwanger te worden.

Tekort aan foliumzuur

De meeste vitamines zijn ruimschoots vertegenwoordigd in onze voeding. Maar foliumzuur is één van de weinigen waarvan wij Nederlanders nogal eens te weinig binnen krijgen en zwangere vrouwen al helemaal omdat zij een verhoogde behoefte hebben. Het is bijna niet te doen om aan deze behoefte te voldoen met normaal eten tenzij je dagelijks meer dan een kilo bruine bonen naar binnen wilt werken samen met nog een halve kilo spruitjes. Om die reden raadt het voedingscentrum aan om foliumzuurtabletten of speciale multivitaminen voor zwangere vrouwen (met dus extra foliumzuur) in te nemen.

Hoeveel foliumzuur moet je slikken voor en tijdens de zwangerschap?

Het voedingscentrum adviseer om ongeveer 4 weken voordat je zwanger bent (dus vanaf het moment dat je stopt met anticonceptie) dagelijks 400 microgram foliumzuur in te nemen. Ook al eet je dagelijks veel voeding met deze vitamine erin, dan nog is het goed om de hoeveelheid middels een supplement aan te vullen. Deze hoeveelheid van 400 microgram blijf je ook tijdens je zwangerschap innemen.

Tot wanneer moet je extra foliumzuur slikken?

Tegen de tijd dat je volgens de arts/verloskundige 10 weken zwanger bent (officieel is dit dus 8 weken na de bevruchting) kun je stoppen met de foliumzuurtabletten. Het is overigens niet erg om het nog een tijdje langer in te nemen. Is er een behoorlijke tijd overheen gegaan voordat je zwanger werd? Dat maakt niet uit. Zelfs als het een jaar duurt en je slikte hierbij dagelijks foliumzuur, loop je geen risico.

Waar zit foliumzuur in?

Als je stopt met het slikken van foliumzuur tijdens je zwangerschap is het wel verstandig om goed op je eten te letten zodat je alsnog deze vitamine binnen krijgt. Foliumzuur zit in:

  • Groenten (voornamelijk groene groenten)
  • Volkorenproducten
  • Brood
  • Vlees
  • Zuivel

Referenties:
  • Jong, F.M. de. (2008). Ons voedsel (6de herziene druk, 2016). Hilversum: Fontaine Uitgevers.
  • http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/foliumzuur.aspx